Posted by: adezy | October 10, 2010

GuGu -my Nedherland Dwarf bunny

Betul org kata. Kalau dah jodoh, x kemana. Hehehe.

Bunny ni namanya GuGu.. Bg nama tu coz color die mcm Golden skit. So nak nama die dekat2 dgn Bubu, I pn bg la nama die ni GuGu. Manja skit nama tu. 😉
Color sbnr bunny ni dipggil Chestnut. X trfkr pn nk cari color ni. Slama ni target Choclate Otter. Tp da sekian lama tggu, x dpt2 lg. Tgk Chestnut ni not bad, vry well colored n align. Suka juga kat die ni. Hehe. Temperament die better than Bubu. Lebih frenly 😉

Posted with WordPress for BlackBerry.

Advertisements
Posted by: adezy | August 13, 2010

Puasa: Ramadhan

Its been a while x update blog…… yes, busy. and yes, malas.. haha… 😛 sedar x sedar da masuk bulan Ramadhan… sekali lagi…. this is the third ramadhan here in this house im living in.. with my parents of course~ alhamdulillah..

Changes?? not many… ups and down as in normal daily lifes.. sometimes i do get sensitive on small, little issues,.. sometimes im rather cool with it… 😉

Fasting this time seems to be quite good at the moment… haus, pening2, blur2,.. normal la kot…
blom mengidam ape2 lg…. blom lagi ke mane2 bazaar ramadhan…
this is the time for me to really control my food intake….. cutting down on oily food and so called ‘high-cholesterol food”.

normally during ramadhan… msti nk cari kuih denderam… and kuih topi… haha.. x amik gmba la pulak.. mayb negeri lain nama lain kot… other than that,.. suke kuih keria!!~ lom dpt mkn lg 3 hari ni… nvm.. bile2 pn bleh..

moga2 ramadhan ni dpt improve lg berbanding thun lepas… jaga mulut, jaga mata, jaga telinga, jaga tangan, jaga pemikiran, jaga ibadah, jaga makan,… sume kene jaga… insyaAllah…..~ 😉

Posted by: adezy | June 16, 2010

Cuti + World Cup = Bosan ~

Exam dah pn abis.. erm… 4 flat lg?.. mgkin tidak kot dis sem… zzzz.. skrg cuti dah… 2 weeks rsnye.. Dok umah layan World Cup je…

World Cup 2010…. da lebih 10 games berlalu… kebanyakkannye bosan… tak mcm world standard pn… France, England, Argentina, Italy, Portugal.. termasuklah Brazil.. sumenye main teruk…x best la depa sume main…. mengapa begini bosan game diorg nih… tgk games EPL lg best.. xpela. layan je… kte tgk round2 selepas ni mcm mane…. ade improvement x…
mungkinkan Bola Jabulani menjadi isu?.. mmg nmpk bola tu mcm ringan semacam je… standard budak skolah main… adidas kononnye mengakui itu bola yg plg advance, paling accurate… deeee….. dah brape blunder da blaku?… gara2 bola muntah oleh golkeeper,.. mengakibatkn gol yg murah2 jek…. sgt xbest…

erm.. kebetulan match pagi td.. Brazil vs DPR Korea.. match official yg ke-4 tu… referee dr Malaysia rupanye… sape tah nama die… msti fmly die bangga tu… ok gak.. kire wakil negara kte tu pg wcup… haha ~~

takat ni dok layan bola kat umah jela….. tgk HD lg cun.. kang tgk kat mamak luar nti wlupn tayang kat layar putih besar gedabak… tp x HD… sakit mata le tgk pudar2…. xnmpk jerawat pemain2 tu sume.. wahhahaha….~
antara hot tech yg wcup skrg ni ade.. SlowMo yg sgt cun… brape frame rate tah..x kaji.. for sure sggt2 tggi.. bola cristiano ronaldo shoot aritu gile laju… bile slowmo… leh nmpak perkataan ‘adidas’ lg tu… techno yg mantop.!~

Ape plan time cuti ni?.. Nothing… cuti kali ni takde perancangan….. kebiasaannye cuti sem ade je actvt ataupn tmpat yg nak dituju.. tapi tidak kali ni…. cukuplah. dis time ambil mase sepenuhnye utk rehat. memerut. menggemuk. ;0  yeah!~

aahhhaaaa.. lg 1 actvt…. layan lagu2 IGOR PRESNYAKOV….. gile hebatttt die nii!!!!!! waaaa. he really blew the hell of my mind…~ ahli muzik kelahiran Rusia… tp menetap kat Netherlands… pgalaman men gitar lebih 35 thun.. terrer lah Iggy ni main guitar… mantoopppp!!!   ;D anak die plak power main piano.. zz

Tgk iggy main gitar,.. menaikkn lg semangatku utk berlatih gitar dgn lebih tekun.. kikiki:-P

Jom layan one of my fav from iggy,~~

Posted by: adezy | June 2, 2010

Silver Arowana: Dead

21st May 2010:     Bangun pagi.. teringin nk goreng keropok…. bukak lah pintu belakang kat dapur tu…. skali ternmpk cm sesuatu kat paip air sebelah kolam…. waduhhhh… ikan kesayangan selama ini…. silver arowana tu dah mati pn…zzzzz

dah setahun lebih da ikan ni.. mase beli dulu x sampai sejengkal pn.. hanya dlm 4-5 inci je…. melihatnye membesar, memberinya makan yang  cukup dan mewah…. akhirnye die mati jgk. membunuh diri lompat keluar dari kolam…zzzzz

Masa ia kecil,. bagi mkn ulat…  mealworm.. bile da besar skit.. bg superworm,,, somtimes bg ikan2 kecil… somtimes bg udang2 kecik…. kalu rajin,.. pg beli udang kat jusco.. kopek kulit udang tu,. n bg die mkn isi udang je… kata org,. bg mkn udang bole menaikkn color bdn ikan tu bg cantik… katak pn ade vitamin yg lebih kurang sama…

Silver Arowana sgt popular dgn gelaran jumper. Mmg secara semulajadinya ikan arowana ni melompat… mgkin skdar suka2, atau pn nk tangkap sesuatu yg diluar permukaan air… nk mkn ulat yg terbang, atau pun burung yg terbang rendah.. ikan ni boleh mencecah 4 kaki.. dan sgt besar…  slama setahun lebih ni, rase risau ikan tu lompat keluar… akhirnya tiba jgk hari dimana ia benar2 berlaku…zzzz .. sblm ni baik pulak die x penah nk kluar…. kawan die dulu penah la jgk… da lama die kehilangan kwn die…. in total,.. 3 arowana yg pernah lompat keluar kolam tu…sume da mati..  mmg x sesuai diletakkn dalam kolam terbuka…. tp dgn sengaja mengambil risiko.. spya ikan tu boleh membesar dgn cepat..  bile dah besar, baru syok letak dlm aquarium… nmpk besar haaa dr sideview…

Kini ia dah lebih kurang 2 kaki panjang… dari topview, nmpk cm kurus je ikan tu…. tp bile dr sideview… wooo besar!!.. mmg cm seram nk pgg ikan ni… tp ia jinak sbnrnye… ia pernah kenal sape tuannye… hehehe.~ biasenye bile usik atau pegang die relax je berenang.. x lari pn…. boleh belek2 bdn die lg… x takut plak die… kalu ikan2 lain da lari dah… huhu

Mase beli dulu dlm rm35 kalu x silap…. kalu ia masih hidup skrg mgkin dah mencecah ratusan ringgit.. tapi x melebihi 1k.

Sayangnye ia mati cmtu je…. x dapat diselamatkan lagi…. mgkin malam sebelumnye ia dah lompat keluar.. so mmg x sempat la nk tlg campak blk dlm kolam….  zzzzzz….  ini satu pengalaman, dan telah pn dijangka… jdi x terkejut lah ia mati dgn cara ini….

Now, ikan2 ku hanya tinggal 6 Koi, 2 Kaloi Sabah, 1 Lampan Jawa, 1 Lampan Merah, 2 Kelah Hijau, n 2 Pleco. Syg mereka.. muehehe 😀

Posted by: adezy | June 1, 2010

Medan 2010 : First Day

2nd May 2010. Sunday. -Suppose flight pukul  5pm. From LCCT. Bound for Polonia International Airport, Medan. Check in pukul 3 lebih.. kami bertiga dah berkumpul da kat LCCT @1515. My cousins; Aril & Nas.  Lepak kat McD kejap, then pg check-in.. Malangnye x dapat duduk bersama.. tp xpela…

Pulak tu.. flight delay..  yg sepatutnye depart pkul 5.. ni dkt pukul 7 baru nk boarding…zzz. lepas boarding… kitorg terpakse duduk berasingan… Aril dpt dok ngn minah saleh lak tu…. amboi2.. suke engko ek… 😛

Perjalanan x lama pn… dlm 50 mins je da nk landing da…. sampai medan dah gelap…  kami bertiga paling last utk keluar dr counter imigresen tu.. coz borang x isi lg.. zzz..

Polonia airport sgt kecil… x mcm airport.  Aqilah n Aimi dah pn tggu kat luar.. bole pulak diorg x perasan… sib baik jmpe. Diorg da tlg book taxi utk bwk kitorg pg blk ke tempat penginapan kat Wisma Sudirman… tempat ni mcm rumah tamu utk pelawat.. Taxi charge 40 ribu rupiah.  then checkin bilik.. pergggg… luas bilik nye…. katil king size. mmg share 3 org… cm best jgk la…. harga: 200k/room/nite.  kitorg kat sane pn 2 mlm je…

Lepas lepak bilik kejap,… rehat2,  nk kuar mkn pulak…  Qilah dtg blk dlm kul 830-9 cmtu… tahan becak… kami bertiga naik becak…. mmg 1st rs cm lawak gile… nk gelakk je… hahaha…. seram pn ade jgk… becak tu cm beca, tp guna motosikal yg cm buruk gak la.. yang x menahannye… ade 1 kali tu… minyak moto mcm dah nk  abis… enjin mati tgh jalan… pastu leh pulak pak tu ketuk2 tangki minyak tu,.  hidup lupak enjin….. syirik betul.!!!. wahhahahaa…LOL.   price range naik becak ni dlm 10k-20k la per trip depending on the distance… penah kitorg kene charge yg agak melampau.. 35k. tu sbb x pndi tawar.. ni mase last day la kene ni..zzzzzz

malam tu,. naik becak nk pg makan…. mcm jauh je tmpt mkn tu.. tah mane2 tah pak becak ni nk bwk…zzzz U -turn kurang2 pn 3x dah…. traffic light yg sama jgk kitorg jmpe… binggung. nk cari moto qilah mmg dah entah ke mana… die bwk moto cm pro gile.. men selit2, pecut2, pastu hilang…zzzzz  seramm…

Jmpe jgk tmpat makan tu akhirnye….. agak dlm stgh jam la sesak… sakit punggung ni ha dok dlm becak… hadooiiyaii…  pastu smpi tmpt mkn… x ingt la plak nama kedai tu…. [qilah if u r reading dis,.. tlg comment n remind me the kedai ok 😉 ]   Kenal la dgn kwn2 baru kat sane… Antara yg ingt… erm… Dayah… bole plak cite psl warna gigi kn…hahha:D yelah, minta nasihat dr dentist.. free consultation.. 😀 hehe

Menu mkn,.. msti ade ayam penyet. tah cmne die penyetkn ayam pn xtau.. skali mknn smpi.. x nmpk cm penyet pn ayam tu..zzzz tp agak kecik la berbanding ayam2 kat msia ni…;) hehe. ayam penyet tu Aril order… myeslf, i order cumi goreng tepung at first… Cumi adalah sotong… pastu mkn ngn nasi putih.. simple je…  X cukup 1,.. den pn order ayam penyet gak… hehe. makan punye psl… x kesah… sume org kebulur da mlm tu…  kitorg pn discuss ape actvt yg nk buat keesokannye… pening. zzz.

time nk blk ke hotel semula…. diorg sume naik moto.. kami bertiga naik becak je la… cm biase… time nk balik ni lah syirik berlaku.. wahahah… minyak dah abis.. ketuk2,… bile jalan semula… hahha.. agaknye minyak tu terselit kat celah2 karat tangki besi tu kot..zzzzz.. pelik tol..

on the way baik tu… singgah jap kedai mcm 7-11.. tah nama ape x perasan pulak… beli la segala barang cm mineral water, biskut, roti, jem, choc…. bwk balik bilik… that nite ade Liverpool-Chelsea game… tp x dpt tgk.. just tahu result je… Chelsea la mng… 2-0.. tu xle lupe tu.. haha.

After that,… qilah teman pg kedai beli kartu.. simcard utk mobile phone kat sane… Ikut die naik moto…. Perrgghh… Seramm… cm merempit… helmet xde plak tu… mmg seram…. smpi kat kedai tu.. beli 2  XL punye card.. antara numbor yg i guna kat sane +6287869458633 …mmg pjg… x penah nk hafal pn…haha .. erm..  beli 2 card utk kami bertiga share… just in case berpisah ke mane2, sng nk contact… pastu topup 25k. qilah kata xyah topup byk2 pn… sbb msg pn free… call pn de time yg free… bagus betul la kn… kat msia… beza sungguh.. mahal.

Balik bilik > Mandi > Tdo.    Very tiring day… but its still the first day….~ 😉

[x byk gmba nk upload for this post… 1st day punye pics byk kat Nas…. will ask from him later n update new pics]

Posted by: adezy | May 30, 2010

Launching of Adezy@WordPress


Tadaaaaaa…
~~~  first ever blog in this site.. new stuff to explore. late? never too late i guess…better than never.. 😉  just to experience the features WP has to offer. Looks good and attractive to me… hopefully better than Blogger.  Noticed some interesting tools around here.

Had a blog.. www.adezy.blogspot.com Old stories over there. New stories will be here.  Do visit the old site as well …. haha~

Posted by: adezy | May 28, 2010

Back Blogging

LAMA dah x update blog ni… mengapakah?… BZ? Malas? Bosan? Xde cite/idea? Lupa? X suka? Terpaksa? Tah la… Sedar x sedar, da stgh thun x update… tah ke mana…
nk cite apa.. psl rabbit? ikan? kete? lagu? cuti? cinta? hidup?… macam2 la dah berlaku sejak kebelakangan ni…. masa berlalu pantas, byk pengalaman baru, lama, suka, dan duka yg tlah dilalui…

Smoga smgat blogging trus membara~~~~ haha…

Posted by: adezy | November 20, 2009

Missing you Jaz. -_-

11.11.09—- Hari perpisahan. Hari terakhir bersamamu.   Taat berkhidmat untukku. Bermula Oktober 2005 sehinggalah 11 November 2009.  Sedar x sedar selama 4 tahun lebih menjadi sahabat/teman setia… Tapi kini.. ku terpaksa melepaskn mu.. kerana kau dah tua. dan keinginanku pada yang baru.. hahaha..[ayat jahat].. 😀

nk nyanyi skit 😀 ..[Maafkan akuuu.. menduakan cintamuu.. berat rasa hatikuuu… tinggalkan dirinyaaa.. dan Demi Waktuuu.. yang bergulir disampingmuuu.. maafkanlah dirikuuu.. sepenuh hatimuuu… Seandainya bilaa.. ku bisa memilihhhh…. ] -by ungu-demi waktu.. hehehe:D

Actuly its about my first car. Nighthawk Black Honda Jazz i-DSi 05.  Byk memori dgn kete ni… suka, dan duka…  masa awal2 dpt hujung thun 2005 dlu,. dialah yg membawa ku ke uni. pernah 1 hari tu… dlm 1-2 bulan yg pertama…. masa nk keluar parking.. i tergesel skirting sblh kiri tu.. pastu terjengket tayar kiri belakang… aduhh… malunye mase tu… kebetulan ade member sama class yg nmpk.. msti kene gelak tu…zzzz.. tu la.. coz baru lg.. lom biase … huhu

kejadian lain yang dpt ingt…. masa kat highway, hujan lebat.. masa tu nk ke uni juga…  baru je masuk tol.. so msti la accelerate.. gaining speed up to 110kmph. so x lama pastu… tiba2 ade lori tergelincir dari
lorong kiri, trus ke bhgn tgh jalan tu… i was abouve 100ft away… kejadian tu btol2 dpn mata.. so i have to aggresively manouver. Sib baik ade ABS, x gelincir…so dpt mengelak dr accident yg mungkin akan masuk muka depan surat kabar esok sekiranya btol2 brlaku.. huhu…..  berdebar2 mase tu.. kalu i kene la… xtau ape jd.. mgkin mati.. tu pgalaman hampir accident yg paling teruk pernah dialami.. Dialah yg menyelamatkn ku….

antara lainnye… semalam dan kelmarin (9.11 & 10.11) kete ini telah membawaku ke tempat yang indah…. [cewaaahhh.. jiwang x?hehe] 😀 …kenangan terakhir bersama kete nih…

my fav..  registration number kete ni… NBR 8488.  Teringin jgk nk simpan number ni n bw ke kete baru..coz rs cm ade sentimental value and ade kaitan ngn abah… NBR (Nama Bapaku Ramlee.. haha:D)   tp agak leceh prosesnye n costly untuk simpan number.. so never mind la…  in future,.. i wish to find more special numbers.

So lastly, nk dedicate a song to my buddy. alwiz be in my memory.  Goodbye.. 😉

Older Posts »

Categories